Ett öppet brev till Jimmie Åkesson

20140913-111047-40247371.jpg

Dear Jimmie
När jag flyttade till Sverige för 20 år sen kom jag till ett land som välkomnade mig med öppna armar, som såg mig som en individ som kunde bidra till svenskt samhället både ekonomiskt och kulturellt. Jag fattade rätt snabbt att jag tillhörde en priviligierade grupp – den engelsktalande invandrare. Min invandring sågs inte som ett problem, folk tyckte det var roligt att prata engelska med mig och vi enkelt hittade gemensamma beröringspunkter. Jag undrar ofta hur min integration hade varit annorlunda om jag hade kommit från Somalia eller Rumänien. Saken är så här, det som jag bidrar med till Sverige sitter inte i mitt ursprungsland. Det som jag bidrar med är mänskligt. Alla vi har nåt att bidra med och genom det berikar vi det samhället som vi lever i. Du Jimmie vill begränsa invandring, du vill stänga dörren till livrädda människor som söker fristad en stund. Du ser bara parasiter och inte människor. Du ser inte vad de kan ge utan vad de tar.

Jag antar att du liksom jag aldrig upplevt krig. Du har inte behövt genomlida smärta, rädsla och hot. Du har levt ett tryggt liv i Sverige. Det är kanske därför du verkar sakna empati. Jag tycker vi som har det tryggt har en skyldighet att ta hand om dem som behöver vår hjälp och det gäller de inom och utanför Sveriges gränser. Du snackar så fint om att hjälpa folk på plats bara dem inte försöker komma hit. Sverige hjäper behövande lokalt redan, och du vill faktiskt minska budgeten för det. Du pratar om integration men du menar assimilering. Att leva i ett integrerat och pluralistiskt samhälle betyder att man öppnar sig för skillnader, man söker synergier, man lever tillsammans och parallellt. Det betyder inte att man gör allt man kan för att hålla Sverige svenskt. Man omvärderar och omdefinierar vad det betyder att vara svenskt. Vi kan leva tillsammans och fortsätta att bygga Sverige. Det är möjligt. Men det krävs empati, mod och öppenhet. Och tyvärr verkar det vara brist på det hos dig.

På Söndag är det val, Sverige är ju en demokrati. Vi får se hur mycket stöd du har bland svenska folket. Jag vet att jag kommer inte rösta på er. Jag kommer satsa på ett parti som värdesätter olikheter och har en färgglad vision av Sverige. Med dig är framtiden bara mörkt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s